Dieta disociată 333 este un plan alimentar care nu vă permite să amestecați alimente alcaline și acide. Ideea este să lași sistemul tău digestiv să producă sucuri potrivite pentru fiecare grupă de alimente.
Te poate ajuta să mănânci mai puțin, dar nu este o strategie eficientă de slăbire. Poate fi, de asemenea, confuz și restrictiv.
Cum functioneaza
Dieta disociată este un plan alimentar care împarte grupurile de alimente în categorii alcaline și acide. Este important să evitați să consumați atât alimente acide, cât și neutre în același timp pentru a echilibra enzimele digestive. Acest lucru vă va ajuta să pierdeți în greutate. De asemenea, dieta recomandă un interval minim de 4 ore între mese, ceea ce reduce probabilitatea de a gusta gustări între mese și te ajută să ții la dietă.
Dieta se bazează pe munca doctorului William Howard Hay, care credea că combinarea carbohidraților și a proteinelor într-o singură masă este o problemă pentru sistemul digestiv. Organele trebuie să producă și să elibereze suficiente fluide digestive și enzime pentru a descompune proteinele lactate și animale, precum și amidonul și carbohidrații. Acest lucru provoacă mult stres organismului. Dieta disociată a fost concepută pentru a reduce greutatea prin separarea celor două grupe de alimente la fiecare masă.
Dieta disociată funcționează și pentru că crește glicogenul muscular. Glicogenul este o formă de glucoză care este folosită pentru energie în timpul exercițiilor fizice. Potrivit studiilor, consumul de cantități mari de carbohidrați cu trei zile înainte de o cursă dublează cantitatea disponibilă de glicogen. Acest lucru permite alergătorilor să alerge mai repede pentru mai mult timp și îi evită să lovească peretele.
Pentru cei care doresc să-și îmbunătățească performanța la alergare, dieta scandinavă disociată îi poate ajuta să facă acest lucru, permițându-le să-și optimizeze depozitele de energie înainte de un maraton. Aceasta implică o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru o săptămână înainte de cursa pentru epuizarea rezervelor de glicogen, urmată de o dietă bogată în glicogen pentru a le umple. S-a demonstrat că dieta scandinavă disociată îmbunătățește timpii și distanțele maratonului cu până la 10%.
Acest plan alimentar poate fi restrictiv și poate duce la sentimente de restricție. De asemenea, poate fi greu de întreținut pe termen lung și poate provoca deficiențe de nutrienți. Prin urmare, cel mai bine este să utilizați acest plan alimentar împreună cu o dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase.
Ce poți mânca
Deși poate funcționa pentru a pierde rapid în greutate, această dietă nu este o alegere bună pentru persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet sau boli de inimă. De asemenea, poate provoca deficiență de nutrienți datorită naturii sale restrictive. Nu este un plan alimentar sustenabil, așa că ar trebui să găsești o dietă sănătoasă care să ajute la menținerea unei vieți echilibrate și la reducerea greutății pe termen lung.
Dieta disociată se bazează pe conceptul de combinare a alimentelor. Aceasta înseamnă că puteți mânca doar anumite alimente împreună în același timp, de exemplu, proteine cu amidon sau fructe acide cu alimente neutre. Se spune că această metodă de a mânca îmbunătățește digestia deoarece evită amestecarea alimentelor alcaline și acide, care pot interfera cu sistemul digestiv. De asemenea, vă încurajează corpul să producă mai multe enzime care vă pot ajuta să vă simțiți mulțumiți după mese și să îmbunătățiți digestia.
Această dietă nu trebuie urmată de femeile însărcinate sau care alăptează. Este recomandat doar cu acordul unui medic. Această dietă poate provoca, de asemenea, deficiențe de minerale și vitamine, deoarece limitează aportul de mulți nutrienți. În plus, poate provoca dezechilibre hormonale atât la bărbați, cât și la femei.
In plus, dieta disociata poate fi confuza si greu de urmat, mai ales pentru incepatori. Poate fi dificil să-ți dai seama ce alimente sunt acceptabile și care nu sunt. De asemenea, poate fi dificil să vă planificați mesele și să vă pregătiți mâncarea pentru săptămâna conform regulilor dietei. Începătorii cu dietă le poate fi și mai dificil să-și asculte indicii de foame. Acest lucru este esențial pentru o alimentație conștientă și intuitivă.
Dieta disociată se concentrează pe limitarea cantității de calorii pe care o consumi. Cu toate acestea, nu se concentrează pe calitatea caloriilor pe care le consumați, care este cheia pentru menținerea unei greutăți sănătoase și atingerea obiectivelor de sănătate dorite. De asemenea, este important să găsiți un calculator de calorii care vă poate ajuta să determinați câte calorii ar trebui să consumați în fiecare zi.
Ce nu poți mânca
Dieta disociată este restrictivă, în ciuda rezultatelor sale de slăbire care par a fi foarte atrăgătoare. Dieta disociata te incurajeaza sa consumi o singura grupa de alimente la o masa si limiteaza numarul de categorii de alimente pe care le poti consuma. Acest lucru este în contrast cu sfaturile oferite de majoritatea nutriționiștilor, care sugerează să consumați o dietă bogată în nutrienți, cu o varietate de alimente. Acest lucru poate duce la pofte și foame și, de asemenea, vă poate afecta autocontrolul în timp.
Dieta disociată se bazează pe conceptul de combinare a alimentelor și a fost dezvoltată la începutul anilor 1900. Principiul din spatele acestuia este că organismul tău produce și secretă diferite enzime digestive pentru alimentele alcaline și acide. Aceste enzime nu sunt ușor de amestecat, așa că consumul de alimente acide și alcaline împreună poate
crea un dezechilibru. Planul de alimentație disociată își propune să prevină dezechilibrele, încurajându-vă să consumați doar o singură grupă de alimente pe zi, cum ar fi carbohidrați, proteine (din surse animale și vegetale) și grăsimi.
Aceasta nu este o modalitate bună de a pierde în greutate și vă poate înrăutăți sănătatea. Dieta disociată, de exemplu, poate determina fluctuația rapidă a glicemiei. Acest lucru poate duce la oboseală, ceață a creierului și schimbări de dispoziție. De asemenea, poate încuraja depozitarea grăsimilor abdominale. De asemenea, nu este potrivit pentru persoanele cu diabet, deoarece poate provoca un echilibru serios al glucozei.
O dietă disociată care devine prea restrictivă poate duce și la obiceiuri alimentare dezordonate. Acest lucru se datorează faptului că promovează un aport foarte scăzut de calorii și poate duce la o lipsă de nutrienți esențiali. De asemenea, poate contribui la sentimente de privare și vinovăție. Cel mai bine este să evitați această dietă și să încercați în schimb o dietă echilibrată care să includă toate grupele de alimente. De asemenea, dieta 333 nu este recomandată femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. Este important să consultați un medic înainte de a încerca această dietă. Dieta 333 poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet sau alte boli cronice. Dieta 333 nu este recomandată copiilor sau adolescenților.